Contradictie in Terminus

Terminus.jpgTerminus. Romijnse God van de grenssteen vind ik terug. Terminus betekent op zichzelf: grenssteen, grens, eindpunt, hoogtepunt, en als personificatie: de godheid van/in grenzen; zie de Latijnse en mythologische woordenboeken.
Contradictie: tegenstrijdigheid.
De spellingscontrole van de computer geeft aan: vaag taalgebruik, taal voor politici !
Ik wist niet wat de uitdrukking betekende en de dwang tot alwetendheid bracht mij tot het meest uiteenlopende gebruik en misbruik van deze spreuk.

Verklaringen als: Druk ? Lege kruk ? Contradictie in terminus. En: Bwoehahaha, vrouwelijk intellect… contradictie in terminus! Vervolgens: Hebt U al eens een linkse bedrijfsleider gekend, dat is gewoon een contradictie in terminus. Ook een aardige: Nogal een contradictie in terminus, want juist de metrosexueel doet aan naspel na zijn hoogtepunt. Internet doet het leuk.

Deze vind ik wat minder en ik ben het hier absoluut niet mee eens maar de democratie is ons heilig: Ook ik ben een groot voorstander van het behoud van onze mooie natuur. GroenLinks is trouwens een contradictie in terminus.

Ik hoor roepen “wat is een metrosexueel”. Ook dat heb ik natuurlijk opgezocht. Een metrosexueel is een heterosexuele man die gevoelig is, goed opgeleid is, zich in het hippe stadse leven begeeft en die in contact staat met zijn “feminine side”. Een megotripper dus. Zo iemand als Raadslid Voets.

Hoe komt een mens tot een dergelijk waanzinnig gewauwel. Welnu dat moge duidelijk zijn. Bij mijn bezoek aan de weblog van Annemiek Suijkerbuijk van Groen Links kwam ik het stuk tegen: een gesprekje tussen de lakens. Bijzonder boeiend uiteraard en kreukherstellend.
Annemiek, onze voorvechtster van duidelijk taalgebruik in de politiek, onze Glasbeek tekkelaar, gebruikt de spreuk Contradictie in Terminus.

Annemiek gaat zich op het Glasbeek pad begeven. Vaagheden verkondigen en woorden gebruiken die de gewone burgers niet begrijpen. Haar stukje van 7 februari dit jaar heeft als kop: Primeur: het Woordenboek der Leiderdorpse bestuurders (door P.A. Glasbeek). Daar staan een aantal verklaringen. Een leuke: Glasb(r)eken: Gezien worden zonder brokken te maken. En boter op je hoofd: vlak voor het kappen van de laatste boom zien dat er links geen groen meer staat.

annemiek s.jpgDenkt Annemiek soms dat gewone burgers haar weblog niet lezen of wil ze dat niet. Is de weblog uitsluitend voor elitair gebruik en neemt zij de kans waar haar andere ik te laten zien. Is zij een contradictie in terminus? Ik hou me maar vast aan de volgende verklaring die ik op internet vond voor onze bekende spreuk: umma ja, of ik nu moeite doe of ni, der valt gewoon niks aan te snappen vrouwenlogica is de enige contradictie in terminus.
Achteraf heb ik nog even het stuk gelezen van Annemiek van 12 januari dit jaar genaamd: Zo, dat was lekker! Maar dit gaf geen duidelijkheid. Tsja, sommige mensen in de politiek beginnen met het antwoord en stellen later de vraag.
Rond januari dit jaar stond Annemiek in de krant met wat meer prettige opmerkingen. Heupwiegende konten e.d. En mannen mogen ook op ons stemmen. Dat is in ieder geval duidelijke taal.

Een verklaring wil ik niet achterhouden. Hier zie ik de humor wel van zitten! Er bestaan geen linkse betrouwbare mensen. Iemand die links is en met geld om kan gaan is een contradictie in terminus, vandaar dat ze ook niet de slimste zijn in deze wereld en ook nooit zullen worden.

Wat betekent onze spreuk Contradictie in Terminus nu eigenlijk. Volgens mij gewoon “met zichzelf in tegenspraak”. Laten we dat nu voortaan maar gebruiken.

Geschreven door Sjoerd Postma

30 september 2006

3 reacties

Laatste reactie door Perry

3 reacties op 'Contradictie in Terminus'

Abonner op reacties met RSS or TrackBack to 'Contradictie in Terminus'.

 1. Als mevrouw Suijkerbuijk moeilijke woorden wil gebruiken (wat volgens mij niet de bedoeling is van Groen Links, zo gaat volgend jaar de prijs voor helder taalgebruik naar een ander), moet ze het wel goed doen : ’t is een “contradictio in terminis”.
  Logisch dat je je rot zoekt naar de betekenis. En toch nog de goeie gevonden ! En ik, tja…. ik had nou eenmaal ouders met een “klassieke opleiding”.

  “Een metrosexueel = zo iemand als “Raadslid Voets”, is trouwens geen contradictio (etc.) maar een onmogelijkheid, net zoiets als “delen door nul (what’s in a word ?) is flauwekul”. Die onmogelijkheid gaat trouwens zowel op voor een “metrosexueel” (heeft u er al eens een gezien ?) als voor Voets. Wat dat betreft klopt de vergelijking zelf dus weer wel, allebei de kanten aan weerszijden van de “=” zijn gelijk : een onmogelijkheid :D !

  Ties van Vessem

  4 oktober 2006

 2. Die Ties toch. Ik dacht dat ik ze kon verzinnen maar Tiesje kan er ook wat van. Mooi geen speld tussen te krijgen.

  Het is jammer dat door ziekte van de webmaster het forum nog niet van de grond is gekomen, anders konden we hier een leuke discussie van maken.

  Ties, bedankt.

  Burger Sjoerd

  4 oktober 2006

 3. Zijn de lakens gekreukt, dan is er geneukt. Dit is geen contradictie in terminus.

  Perry

  5 oktober 2006

Reageer op dit bericht.